Академик Любомир Милетич – Възпоменателно утро, посветено на 150-годишнината от рождението му

На 12 януари 2013 г. се състоя Възпоменателно утро, посветено на 150-годишнината от рождението на акад. Любомир Милетич, Организатори – Македонският научен институт – София, Институтът за исторически изследвания към БАН, Тракийският научен институт, Дружество „Тракия“ – София и Народно читалище „Кузман Шапкарев – 2009″

Поклонението на гроба на бележития български творец, преподавател и общественик, бе открито със слово на председателя на дружество „Тракия” – София Николай Димитров. По-късно в Македонския дом в София на ул. „Пиоротска“ № 5, бяха произнесени слова от учени и общественици в памет на акад. Милетич.

Проф. Илия Тодев, директор на Института за исторически изследвания (ИИстИ) при БАН, изрази становище, че днес се наблюдава процес на сливане на две основни тенденции в нашия обществен и научен живот – на патриотизма и академизма. Настоящото честване е  израз на това сливане и само стъпка в това направление. Затова през есента на 2013 г. се планира провеждането на научна конференция, посветена на живота и делото на забележителния учен, както и отбелязване на 110 годишнината от Илинденско-Преображенското въстание и 120 години от учредяването на ВМОРО.

В словото си доц. д-р Александър Гребенаров – председател на Народно читалище „Кузман Шапкарев – 2009”, припомни, че проф. Л. Милетич е един от главните учредители на Македонския научен институт. Разказа страници от неговия живот и съдбата на потомците му,  определи като незаслужено отдаването на почит към делото му само с една паметна плоча на т.нар негова къща в София. Призова за издигане на паметник на този заслужил българин в България.

Д-р Ваня Стоянова от Тракийския научен институт изрази становище, че и днес пропагандите на Сърбия, Гърция и Македония се борят да „притежават“ проф. Л. Милетич. Тези държави десетилетия наред оспорват неговата етническа принадлежност и се стремят да „докажат“ неговата идентичност към себе си. Това е така, защото научното наследство на проф. Милетич е колосално не само за времето си, но и за настоящето ни. Тя припомни словата на Милетич, че: „Тракийскийският български погром няма себе равен в новата ни история!“

Доц. д-р Георги Митринов от Института за българския език „Любомир Андрейчин“ – БАН, разгледа живота и най-вече делото на проф. Л. Милетич като учен, който с теренните проучвания е дал тласък на развитието на езикознанието ни. Милетич е първият българин, чиито трудове се отпечатват официално във Виена.

Коментарите са изключени.