Книга за Михаил Шапкарев

КНИГА ЗА МИХАИЛ ШАПКАРЕВ

Неотдавна в книжния свят се появи издание, посветено на големия творец Михаил Шапкарев. Във встъпително слово известният художник, преподавател и критик Димитър Грозданов пресъздава емоционално образа на своя колега, приятел и съмишленик: „Михаил Шапкарев беше от художниците с най-многостранни качества. Той не напираше и не налагаше себе си, стоеше в творческите среди сякаш на втора линия, но неговото присъствие определяше характера на всяко едно общество. От днешна гледна точка  – пише в края на есето си Д. Грозданов – той запълва редица пространства, които предстоят да бъдат осмислени. Но най-вече усещаме празнината от цялостната му личност – като познания, умения, човечност и комуникативност”.

Книжното тяло включва непознати лични снимки на Михаил Шапкарев и илюстрации на негови творби, много от които днес са художествени и архитектурни шедьоври. Чудесната книга-албум е с превод на английски език, което я прави четима у нас и по света.

Михаил Петров Шапкарев е роден в София на 16 декември 1941 г. Потомък на известен род от Охрид, правнук на българския възрожденец и фолклорист Кузман Шапкарев, внук на видния революционен деец Климент Шапкарев и син на известния учен и общественик Петър Шапкарев.

Шапкарев завършва Националната художествена академия в София, специалност изящна скулптора (1965). След три години е член на Съюза на българските художници, на Творческия му фонд и негов пред­се­дател (1991–1992). Участник в международни пленери в Полша и Германия.

Творби на М. Шапкарев присъстват в Художествената галерия в София, в редица изложби и колекции в страната. Част от тях се премират, откупуват и намират постоянно изложение на експозиции в чужбина. Автор е на множество паметници, посветени на значими исторически събития и дейци. Ярко присъствие в творчеството му е скулптурният образ на Васил Левски в Буенос Айрес, Монтана, Разлог, Джебел, Якоруда, с. Леденика.

Михаил Шапкарев сътворява акварели и графики, някои непознати до днес.

Произве­­денията на Шапкарев красят престижни обществени сгради. По негови архитектурни проекти са изградени жилищни и административни сгради, Християнския храм „Св. Борис” в столицата, Хри­сти­янските комплекси в Родопите „Кръстова гора” и „Св. Кръст” в Белинташ.

Михаил Шапкарев завършва земния си път в София на 24 май 2007 г.

Представените табла са част от изложба, сътворена от Надя Николова.

Текстът е подготвен от доц. д-р Александър Гребенаров

Коментарите са изключени.